25-årsjubileum blir 100-årsjubileum
- 1 aug 2024
Det avslöjar Henrik i ett reportage i LT.
25-årskalas inställt – firar 100 nästa år istället
30 juli 2024 05:00
Södertälje och Nykvarns orienteringsklubb, SNO, bär på en fullspäckad historia. Det är därför inte konstigt att årets 25-årskalas för hopslagningen av klubbarna nu överskuggas av nästa års 100-årsjubileum.
Vice ordförande Henrik Skoglund i SNO:s kansli.
Bild: Natalie Silfverberg
Om man ska dra den bakomliggande historien så skapades IFK Södertälje 1925 med flera olika idrotter – däribland orientering. I Södertälje har det funnits tre olika orienteringsklubbar - IFK Södertälje, Södertälje IF och Södertälje OK. Dessa slogs för 25 år sedan ihop med Oxvreten SK och skapade Södertälje och Nykvarns orienteringsklubb.
– Vi kommer att fira 25 år internt under hösten, men nästa år, när vi firar 100 år kommer det att bli ett mer publikt firande under hela året, säger Henrik Skoglund, vice ordförande i klubben.
Däremot efterfrågade klubbens elitlöpare en tävlingsdräkt där 25-årsjubileet skulle synas. Sagt och gjort. De skapade en ny version av klubbens första dräkt, från när de slogs ihop. En dräkt där alla tidigare klubbfärger finns med: lila, gul, grön, blå och vit.
– Jag har själv faktiskt inte sett dräkterna än, men de invigdes under O-ringen som var nu under vecka 30 i Oskarshamn, säger Henrik.
Henrik förklarar att även om klubben nått just framgångar både vad gäller elit- och ungdomsorientering är det större konkurrens i dag överlag med andra sporter och datorspel för att hitta nya medlemmar.
– Antalet aktiva orienterare har minskat de senaste 30-40 åren. Samtidigt har vi kunnat hålla emot medlemstappen och det kan ha att göra med att vi slog ihop klubbarna.
Naturpasset är ett sätt att hålla liv i orienteringen både vad gäller motionärer och allmänheten. Varje år placerar SNO ut kontrollerna. Tveta och Nykvarn är stående områden som Naturpasset finns i och sen är det ytterligare två områden som varierar varje år. 2024 finns Naturpasset även i Pershagen och Brunnsäng.
På vissa av Naturpassets kartorna finns det olika svåra kontroller - då kan man själv välja vilken svårighetsgrad man vill lägga sig på berättar Henrik.
Bild: Natalie Silfverberg
– Om jag skulle uppskatta är 90-95 procent av de som köper Naturpasset inte aktiva orienterare. Vi brukar sälja runt 300 kartor varje år så det är verkligen värt jobbet! Varje vår är det dessutom människor som hör av sig och börjar fråga om när vi sätter ut Naturpasset.
Vad är det bästa med Naturpasset?
– Det riktar sig mot allmänheten - det är en chans att ta sig ut i skog och mark när vädret är fint. Det kan dessutom enkelt kombineras med svamp och bärplockning. Sen kan man ta så många eller få kontroller man känner för. Sammanlagt är det 20 kontroller på kartan och de hänger uppe mellan maj fram till oktober.
Hur kommer nästa års 100-årsjubileum att firas?
– Vi får se vad som händer - det lär spinnas en hel del på antalet 100, och kanske bjuda in mer publikt till firandet. Sen har vi vanligen mellan 60 och 70 deltagare på O-ringen, nästa år borde vi sikta på 100. Det finns massa sådana tankar, men vi får se hur vi gör, säger Henrik Skoglund.
Fakta
Naturpasset
Svenska orienteringsförbundet ligger bakom Naturpasset som har 106 arrangörer och finns på 400 platser runt om i Sverige. SNO är arrangören som placerat ut kontrollerna i Södertälje och Nykvarn.