Veckoprogram

Måndag 20/1
Tisdag 21/1
Onsdag 22/1
Torsdag 23/1
18:00 Tvetaträning
Fredag 24/1
Lördag 25/1
11:00 Tröskelintervaller
Söndag 26/1
10:00 Långpass
Måndag 27/1
Tisdag 28/1
Onsdag 29/1
Torsdag 30/1
18:00 Tvetaträning
18:00 Nattkorridor
Fredag 31/1
Lördag 01/2
Söndag 02/2
Månadsprogram

Snabblänkar

EventorBanner136x32 3

Årsprogram som PDF-fil
kalender2016 140

Senaste kartorna

Kent Ohlsson
Novemberkåsan, 2019-11-24
Kent Ohlsson
25mannamedeln, 2019-10-14
Kent Ohlsson
DM Natt, 2019-09-07
Kent Ohlsson
DM Medel, 2019-09-01
Kent Ohlsson
NightHawk, 2019-08-11
Kent Ohlsson
Skärmjakten, 2019-08-09


Dopinglista i praktiken av Tore Eklund, läkare och Södertäljelöpare

Koffeintabletter inkl Treo (innehåller kofffein) är förbjudet 24 timmar före tävling i Sverige. Man får dricka obegränsat med kaffe i Sverige. På tävlingar utomlands gäller andra regler för koffein. Enligt IOK:s dopinglista tar man urinprov och mäter mängden koffein i urinen. Gränsen för hur mycket koffein det får vara är satt så att man skall kunna dricka normal mängd kaffe men inte ta koffeintabletter. Men här finns ett osäkerhetsmoment.

Hälsokostpreparatet kreatin är dopingklassat, och jag tror att andra hälsokostpreparat snart blir dopingklassade. Om du tar hälsokostprepat i uppiggande syfte rekommenderar jag dig att kolla dopinglistan på  www.rf.se , (surfa via deras artiklar om doping)

Förkylning
Tävling i Sverige: Rinexin (eller Rinomar). Det är samma sak som näsdropparna Nezeril men i tablettform och starkare. Rinexin är en vanlig medicin mot snuva och den är bra men den ger ett adrenalinpåslag på samma sätt som kaffe och får därför inte tas 24 timmar före tävling.

Tävling utomlands: Då gäller IOK:s regler och enligt dessa får det finnas en viss liten mängd rinexin i urinen. Men dopingklassat över denna mängd.

Skador:
Bedövningssprutor är tillåtet. Värktabletter är tillåtna, utom de som är narkotikaklassade dvs morfin. Men jag kan lova dig att ingen läkare skriver ut morfintabletter till dig. Inflammationshämmande medicin är tillåtet.

Pollenallergi
I ögon och näsa: Det är bara Rinexin och Rinomar som är dopingklassat. Dessa mediciner får ej tas 24 timmar före tävling. I praktiken kan problemet endast uppkomma i en situation. Det är om du får allergin inom 3 dagar före tävlingen, du rusar till en läkare och säger att du vill ha den medicin som har snabbast effekt. Rinexin och Rinomar är de enda allergimedicinerna som hjälper snabbt. De hjälper på 1 timme. De övriga allergimedicinerna hjälper om 3-7 dagar.

Astma:
Om du däremot har astma så har du ett MYCKET STORT dopingproblem. Det problemet är att dopinglistorna funkar så att alla nya astmamediciner blir totalt dopingklassade de första åren. De räknas nästan lika allvarligt som anabola steroider de första åren. Det går bevisligen och teoretiskt sett inte att dopa sig med dessa mediciner. Man har testat på Bosön. Efter ett par år när man ser att de inte är något dopingproblem så mildras dopingklassningen till lägsta nivån, dvs du får använda medicin utskriven av läkare till dig där ditt namn står på förpackningen. Men du får inte låna kompisens. Glömmer du din egen astmamedicin så får du inte låna någon annans.

 JÄTTEPROBLEMET med astmamedicin är att: Vad händer om du går till din distriktsläkare och säger att du har astma? Jo jag och alla distriktsläkare säger att : Dom nya astmamedicinerna är inte bättre men dom är enklare att använda. Så varför krångla med dom gamla?

Vi läkare vill alltid ge dom nya astmamedicinerna. . .

Så här krockar läkarna och dopinglistorna.

Astmamediciner du får ta om du kan uppvisa burkens eller förpackningens etikett med ditt namn på eller uppvisa receptet. 
Bricanyl eller Ventoline ( inte tabletter).
Pulmicort eller Becotide
Serevent/seretide
Lomudal
Astmamediciner som har högsta dopingklassningen dvs strängt förbjudna, men som är samma sak som ovanstående mediciner. 
Oxis (samma sak som Bricanyl+Serevent)
Tabletter Bricanyl/Ventoline eller Bambec.
Nya astmamediciner som inte hunnit bli dopingklassade men förväntas få högsta dopingklass dvs helt förbjudet: Symbicort (samma sak som seretide) och Singulär.

OBS: På tävling utomlands har man satt en gräns för hur mycket Ventoline man får ha i urinen. Varför vet jag inte.

Depression
Ingen dopingklassad medicin. Man får ta lyckopiller och lugnande tabletter.

Migrän
Imigran är tillåtet men det betydligt billigare Anervan och Cafergot är dopingklassat.

Njursten och gallsten
Ingen tror väl att dom skall få njursten eller gallsten. Vi läkare brukar kunna behandla njursten och gallsten ganska lätt. Patienten blir ofta helt bra och kan springa orientering. Men den medicinen vi läkare använder är ofta dopingklassad så vänta minst 1 dygn tills medicinen gått ur kroppen helt.

Diabetes
Insulin är dopingklassat. Man måste vid anmodan kunna uppvisa recept som är minst 3 år gammalt. Vid tävling utomlands gäller samma regel men tullen kräver intyg på att man behöver sprutor.

Ålderskrämpor
För de äldre orienterarna finns det risk att dom fått dopingklassad medicin utskriven mot högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar mm tycker jag att man skall gå efter nivån på tävlandet. De som tävlar på en sådan nivå att dopingfrågan kan bli aktuell bör kolla sina mediciner noga. Men de som motionerar på en nivå där dopingfrågan inte är aktuell så ser jag ingen orättvisa I om dom tar dopingklassad medicin, eftersom nivån på tävlandet är såpass låg och det i stort sett aldrig leder till någon prestationsförbättring. Jag är övertygad om att det i O-ringen klass H85 finns löpare som har fått dopingklassad medicin utskriven av sin läkare mot sjukdomar men jag är också övertygad om att ingen gör det I prestationshöjande syfte och jag är övertygad om att det inte finns någon orättvisa orsakad av doping i den klassen.

 Blodförtunnande medicin (Trombyl mm) är inte dopingklassat. Det förhindrar blodpropp. Epo-dopning är en helt annan typ av medicin som ökar de röda blodskropparnas antal och därmed ökar syretransporten till musklerna.


Berusning
Tilläggas skall att all narkotika som hasch, kokain, amfetamin, heroin mm samt alkohol är dopingklassat.