Veckoprogram

Måndag 18/2
19:00 Styrka - Tabata
Tisdag 19/2
18:00 Intervaller i Kusen
Onsdag 20/2
Nattugglan
Torsdag 21/2
Ungdom Rävjakt
18:00 Reflexrundan
Fredag 22/2
Lördag 23/2
11:00 Serveringen öppen
Söndag 24/2
10:00 Långpass
11:00 Serveringen öppen
Måndag 25/2
19:00 Cirkelträning
Tisdag 26/2
18:00 Intervaller Kusens
18:00 Intervaller i Kusen
Onsdag 27/2
Torsdag 28/2
18:00 Natt-OL
Fredag 01/3
Lördag 02/3
11:00 Serveringen öppen
Söndag 03/3
11:00 Serveringen öppen
Månadsprogram

Snabblänkar

EventorBanner136x32 3

Årsprogram som PDF-fil
kalender2016 140

Senaste kartorna

Erik Wigle
Bastmora, 2019-02-17
Erik Wigle
Kentish korridor, 2019-02-14
Kent Ohlsson
Högintensiv Teknikträning, 2019-02-09
Erik Wigle
Masstart Källtorp, 2019-01-28
Kent Ohlsson
OL-teknik, 2019-01-27
Kent Ohlsson
Långpass, 2019-01-26

Den 6 november är det tio år sedan Melker Karlsson, 24 år, avled. Han var det sjunde dödsoffret bland unga orienterare under åren 1989-92.

Redan i samband med de tidigare dödsfallen hade svarta tidningsrubriker talat om orienteringsdöden och skogsdöden. När nu en A-landslagslöpare avlider, bara några veckor efter att han sprungit världscuptävlingar i USA, skapar det ett massmedialt tryck på orienteringsrörelsen som sporten aldrig kommit i närheten av, vare sig förr eller senare.
Svenska Orienteringsförbundet agerar också kraftfullt för att förhindra fler dödsfall.
Här följer en sammanfattning av vad som hände, i kronologisk ordning.

Augusti 1989

Lars Sundlöf, 29 år, Gävle, landslagsman med VM-meriter i skidorientering, avlider under en kvällsbudkavle.

April 1991

Tommy Söderström, 23 år, Göteborg (men tävlande för moderklubben OK Stigen, Värnamo), dubbel JSM-vinnare i stafett, avlider under en nattsträcka på 7-manna i skånska Höör.

Oktober 1991

Jonas Dahlgren, 20 år, Svärdsjö, avlider under en sprintbudkavle i Leksand.

November 1991

Anders Wester, 27 år, Skinnskatteberg, avlider under ett träningspass.

November 1991

Uppmärksamheten ökar ordentligt i och med tre dödsfall under ett år. SOFT:s förbundsläkare Christer Johansson (numera Christer Rolf) initierar en noggrann utredning. Göran Friman, professor vid infektionskliniken i Uppsala, kopplas in. Till de senaste dödsfallen kan man konstatera att det varit ytterligare nära ett tiotal orienterare som avlidit under liknande omständigheter under åren 1979-89.

December 1991

Mats Larsson, 45 år, Skutskär, avlider under en träningsrunda. Han var duktig orienterare med förflutet i Västerås SOK och Gävle OK.

Juni 1992

Johan Björkman, 26 år, Sandviken, landslagsman i skidorientering, avled när han föll ihop vid middagsbordet under ett träningsläger i Norge. Björkman hade tidigare, i december 1991, avbrutit sin VM-satsning i skidorientering sedan han kollapsat under ett träningspass. Efter det hade han genomgått en rad tester och var nu på väg att så smått återuppta träningen igen.

Juli 1992

 • Professor Göran Friman tillkännager att det är mikroorganismen twar, på latin chlamydia pneumoniae, som orsakat den hjärtmuskelsjukdom som blev Björkmans död. Twar var tidigare känd för att orsaka luftrörskatarr och lunginflammation. Om det nu kan påvisas att den orsakar hjärtmuskelinflammation är det en världsnyhet för den medicinska expertisen.
 • Cirka 200 elitorienterare plockas ut för en enkät för inventering av hälsoläget. Eleverna på orienteringsgymnasierna i Sandviken och Strängnäs ska följas under en längre period för att ringa in vilka infektioner orienterare normalt utsätts för och om hjärtat påverkas av dessa.
 • Skogssport öppnar frågespalt kring de plötsliga dödsfallen.
 

September 1992

 • Infektionsexperterna Göran Friman och Lars Wesslén, från Akademiska sjukhuset i Uppsala, håller informationsmöte i Gävle och fyller hela teatersalongen i Folkets hus av vetgiriga orienterare.
 • 247 idrottare från företrädesvis Ockelbo OK och Gävle OK (men även från andra idrotter) testas i Gävle och det konstateras att förekomsten av twarbakterien är högre bland distriktets blodgivare än bland orienterarna.

November 1992

 • Melker Karlsson, 24 år, Södertälje, A-landslagslöpare, avlider i omklädningsrummet i klubbstugan. Han är sjunde offret på kort tid.
 • Samma dag, 6 november, var en presskonferens inplanerad, där forskarteamet under professor Frimans ledning skulle ge en lägesrapport, men eftersom de inte hade något nytt att komma med ställdes denna in.
 • I och med att det nu var en A-landslagslöpare som avled blev det förstanyhet i både TV, radio och tidningar. Chockvågor sändes över Orienteringssverige.
 • Alla löpare i landslagsgrupperna, cirka ett hundratal, rekommenderades omgående att tills vidare avstå från all tävling och träning. Detsamma gäller elever på orienteringsgymnasier och -högskolor, samt idrottsplutoner.
 • Ett omfattande testprogram startas. 240 orienterare (alla i landslagsgrupperna, samt elever på orienteringsskolor och idrottsplutoner) ska till Uppsala för en diger utredning. Samtidigt ska alla rankade löpare, cirka 2 500, genomgå en twar-testning. Allt beräknas vara avklarat på fyra månader.
 • Parallellt med detta strömmar det in teorier till SOFT från allmänheten om vad som kan ligga bakom anhopningen av dödsfall.

Januari 1993

21 januari håller SOFT presskonferens:

- Vi har räddat liv på löpare genom de omfattande läkarundersökningarna. Så illa däran var några av elitlöparna.
Det dramatiska beskedet ger förbundsläkaren Christer Johansson.

Samtidigt presenteras ett krispaket:

 • All elitverksamhet ska ligga nere till 15 juni. Det innebär inget deltagande i Nordiska mästerskapen, inget deltagande i Junior-VM, inga elittesttävlingar och ingen juniorcup. Dessutom ställs landslagssamlingar och träningsläger in. Utöver det flyttas Tiomila till i augusti, alla elitklasser stryks på vårtävlingarna och ingen ranking räknas.
 • Långt ifrån alla uppskattar åtgärderna. Kent Olsson, VM-löpare då och SOFT-styrelseledamot idag, rasade mot beslutet och tyckte det var en panikåtgärd. Själv förklarade han att han inte ändrade något i sina VM-förberedelser.
 • Däremot följde skidorienterarna rekommendationerna om tränings- och tävlingsstopp. A-landslaget avblåste omgående sin planerade världscupresa.

Februari 1993

Namnet på den twarliknande mikroorganism som hittades i hjärtat vid obduktionen av Melker Karlsson är riccettsia.

April 1993

SOFT-styrelsen beslutar häva rekommendationen om tränings- och tävlingsstopp från och med 15 april respektive 15 juni. Dessutom beslutas om svenskt deltagande i VM i USA senare under året (i oktober).

Juli 1993

O-Ringen i Falkenberg blir nystarten för elitorienterarna.

Oktober 1993

Vid VM i USA firar Sverige stora triumfer och tar tre guld, två silver och ett brons och blir bästa nation, trots problemen under inledningen av säsongen.

Juni 1996

SOFT-styrelsen säger nej till en förfrågan från forskarlaget i Uppsala om att avsätta vidare resurser till forskningen kring dödsfallen. “Hälso- och sjukvård ska bekostas av samhället“ är motiveringen från förbundet, som redan satsat cirka en miljon i frågan.

April 2001

Uppsalaläkaren Lars Wesslén presenterar en doktorsavhandling där han fastslår att bakterien som orsakat dödsfallen är bartonella. Hos samtliga fem dödsfall, där mikrobiologisk testning varit möjlig att genomföra, har förekomsten av bartonella konstaterats, i fyra fall i hjärtmuskeln och i ett fall i lungorna. Den massiva blodprovstagning som skedde bland orienterarna under 1992-93 visar också att förekomsten av bartonella är fyra gånger så vanlig hos orienterare som hos blodgivare i allmänhet.

OLA GUSTAFSSON

Texten hämtad ur Skogssport nr 9/2002 och publicerad här med tidningens tillstånd.